raluca-anton-albastru

Bine ai venit!
Ma bucur sa te cunosc!

raluca-anton-i-love-psychology

Fa ceea ce iti place
si nu vei munci o zi din viata ta!

raluca-anton-ie

Fa ceea ce iti place
si nu vei munci o zi din viata ta!

raluca-anton-negru

Idei inspirate de oameni

raluca-anton-rosu

Construim un plan, actionam zilnic
masuram rezultate

raluca-anton-tricou-albastru

Tu ai ales?

Share:

29 Ianuarie 2015
Raluca Anton

COPIII SI LECTURA

              Una dintre cele mai frecvente “plângeri” ale părinților de copii de școală primară este că cei mici nu acordă suficient timp și suficient interes lecturii. Știm că pe lângă multitudinea de teme pe care școlarii o au apar lecturile obligatorii care, din păcate, nu sunt deloc bine privite și primite de către copii deși, unele dintre ele, sunt chiar interesante. Această obligativitate a lecturii aduce un stres destul de mare atât părintelui, cât și copilului. De multe ori, părinții ajung să le interzică celor mici alte lucruri care le fac plăcere (de ex. televizorul, tableta, un joc) pentru a-i “stimula” pe copii să citească. Însă această tehnică nu rezolvă deloc problema.

caruciorHaideți să o luăm cu începutul. Asociația Americană de Pediatrie a făcut în iunie 2014 o recomandare cu privire la citit. Recomandarea susține că părinții ar trebui să le citească povești copiilor lor, cu voce tare, încă de la naștere și până când aceștia împlinesc cel puțin vârsta de trei ani. De ce? În mare, pentru stimularea limbajului și a altor abilități de comunicare. E important ca lectura împreună cu copilul să fie realizată cu regularitate. E un lucru pe care trebuie să îl facem constant și asta poate să însemne chiar dedicarea a uneia sau a două seri pe săptămână în care știm că suntem mai odihniți și putem face acest lucru. Nu e nevoie ca poveștile să fie foarte lungi și, mai mult decât atât, se pot citi diverse lucruri care ne fac și nouă plăcere. Neurologii susțin faptul că o parte importantă din devoltarea creierului se produce în timpul primilor trei ani din viață. Astfel, dacă vine vorba de avantaje, pe lângă relația pe care o creăm cu copilul, studiile spun că lectura în prezența bebelușilor le stimulează creierul într-o manieră optimă dezvoltării lor. În același timp, copiii dezvoltă în această perioadă limbajul, învață ce înseamnă lectura și dobândesc o serie de abilități sociale și emoționale pe care le vor folosi o viață întreagă. De ce să nu profităm de acest lucru mai ales dacă lectura nu înseamnă un chin nici pentru părinte și nici pentru copil, ci înseamnă un moment extraordinar de conexiune care poate fi realizat între cei doi.

raft cartiSecretul este să construim un obicei din citit! Așa, cititul nu va deveni o povară ci un lucru perfect normal pe care copilul nu îl va mai contesta atunci când va deveni o obligativitate. Ne dorim ca cel mic să perceapă lectura ca pe un lucru plăcut. Dacă îi interzicem toate plăcerile stiți ce se întâmplă? Va face următoarea interpretare: “Datorită cititului nu mai pot folosi tableta și asta e groaznic!” Va pune pe seama cititului lipsa jocului și, astfel, va deveni un lucru care provoacă aversiune. Ceva ce nu îi va face niciodată plăcere. Astfel, e important să promovăm lectura în familia noastră. Ca orice comportament și cititul se învață prin modelare: cu cât copilul își vede părinții citind, cu atât cresc șansele ca și el să citească mai mult. În plus, e foarte important ca lectura să fie ghidată: asta înseamnă că noi ar fi bine să știm lecturile pe care copilul trebuie să le citească și să purtăm cu cel mic discuții despre ele - nu este suficient să citească, ci ar fi important să și povestească, să își formeze un discurs, să își creasca nivelul creativității și astfel, lectura devine de un mare ajutor.

          Mi-aș dori ca după acest articol să rămânem măcar cu două idei esențiale: 1. E important ca noi adulții, părinții să citim astfel încât să modelăm acest comportament copilului și 2. Lectura trebuie să fie promovată ca fiind ceva plăcut, o normalitate mai degrabă deci, e mai bine să recompensăm lectura decat să penalizăm lipsa ei.

cu ursulet

          Lectura ne permite să ne creăm un univers pe care nimic altceva nu ni-l mai poate oferi. Personajele arată așa cum ne dorim noi, locurile sunt așa cum ni le imaginăm noi. În cărți găsim o sinceritate a noastră, o poartă deschisă către o lume numai pentru noi. De multe ori, lectura vindecă!

 

 

 

photo: http://www.freehdwall.net, http://wallpaperswide.com, http://hdwallpapersbackgrounds.com, http://zoomwalls.com 

Adauga un comentariu

Trimite