raluca-anton-albastru

Bine ai venit!
Ma bucur sa te cunosc!

raluca-anton-i-love-psychology

Fa ceea ce iti place
si nu vei munci o zi din viata ta!

raluca-anton-ie

Fa ceea ce iti place
si nu vei munci o zi din viata ta!

raluca-anton-negru

Idei inspirate de oameni

raluca-anton-rosu

Construim un plan, actionam zilnic
masuram rezultate

raluca-anton-tricou-albastru

Tu ai ales?

Share:

13 Iunie 2016
Raluca Anton

Ce spune copilul tau invizibil?

          Cu cateva luni in urma am ajuns la doar 30 de minute (motivul pentru care au fost doar 30 de minute fiind, desigur, Ana) din conferinta Puterea Relatiilor pe care Gaspar Gyorgy cu Otilia Mantelers o sustin de cateva ori pe an in tara. Practic psihoterapia de mult timp si cred ca una dintre cele mai mari provocari pentru un psiholog o are de trecut este sa transpuna termenii din psihologie in limbajul de zi cu zi. Acesta este primul lucru care mi-a placut in timp ce ii ascultam. Apoi naturaletea cu care vorbeau despre niste dificultati din viata iti dadea impresia ca da, e nevoie sa lucrezi la tine si la relatiile tale dar acest lucru nu este imposibil. Am avut sentimentul ca oricat de greu ar fi....se poate! 

          A mai trecut putin timp si a aparut prima carte a lui Gaspar la Editura Curtea Veche - "Copilul Invizil". El  pastreaza cele doua lucruri amintite mai sus: limbajul atat de clar si sentimentul de "se poate" (e nevoie de putin efort, procesul poate nu e simplu, poate va fi dureros dar...."se poate"). Citind cartea mi-au trecut prin minte cateva intrebari pentru Gaspar asa ca le-am selectat, i-am scris si am primit raspunsuri. Va invit sa cititi si rascititi raspunsurile pentru ca sunt atat de frumoase:

Raluca: Cand devine vizibil copilul invizibil?

Gaspar: Atunci când ne sunt “zgândărite” rănile interioare, atunci când partenerii, copiii sau persoanele din jur ne apasă punctele sensibile, atunci devine vizibil copilul invizibil. Cel mai ușor ne dăm seama de activarea copilului rănit din noi atunci când avem reacții emoționale foarte intense, când ne implicăm în comportamente impulsive sau compulsive, când somatizăm extrem ori când devenim rigizi cognitiv. Haosul emoțional și inflexibilitatea în gândire sunt dovezi clare de regresie psihologică.

Raluca: E usor de iubit si acceptat?

Gaspar: Cred că este cea mai grea și complicată lecție din viața fiecăruia dintre noi. Deoarece înainte de-a ajunge la iubirea și acceptarea de sine avem de înfruntat demonii suferinței, avem de recunoscut că nu suntem perfecți, că nu am avut copilăria perfectă și nici nu trăim o viață perfectă – abia după ce renunțăm la armura perfecțiunii ajungem să ne vedem vulnerabilitatea și să îndrăznim a ne iubi pentru ceea ce suntem și nu pentru ceea ce ar “trebui” să fim. Împăcarea cu noi înșine nu este o lecție ușoară, dar în mod cert este inevitabilă.

Raluca: Ce face copilul invizibil cand sufera?

Gaspar: Când copilul invizibil suferă, el de fapt încearcă sub diferite forme să ne capteze atenția, să ne reamintească de faptul că este acolo și are nevoie de iubire și acceptare. Ne consumă energia, ne sabotează și distrage de la prioritățile vieții. În cazul meu se manifestă printr-o stare de pierdere a lucidității, de durere intensă de cap, de oboseală psihică și multă somnolență.

Raluca: Se spune ca linistea trebuie cautata in interiorul nostru. Putem face o analogie spunand ca linistea noastra este, de fapt, linistea copilului invizibil?

Gaspar: Așa este, liniștea vine din interior abia după ce am găsit, tot acolo, răspunsurile la marile întrebări ale vieții. Liniștea noastră izvorăște din acceptarea și integrarea trecutului: din recunoașterea faptului că acest copil interior există, din analiza poveștii noastre de viață și îndrăzneala de-a ne iubi exact așa cum suntem.

          Cartea copilul invizibil se lanseaza si la Cluj in 17 iunie de la ora 18.

          Va fi o intalnire la fel de frumoasa ca raspunsurile la intrebari, cu alte intrebari si cu alte raspunsuri, cu discutii care speram sa fie pe sufletul vostru asa ca va asteptam!

Aici este link-ul cu evenimentul: https://www.facebook.com/events/1704143023184489/

 Ce spune copilul tau invizibil?

Adauga un comentariu

Trimite