raluca-anton-albastru

Bine ai venit!
Ma bucur sa te cunosc!

raluca-anton-i-love-psychology

Fa ceea ce iti place
si nu vei munci o zi din viata ta!

raluca-anton-ie

Fa ceea ce iti place
si nu vei munci o zi din viata ta!

raluca-anton-negru

Idei inspirate de oameni

raluca-anton-rosu

Construim un plan, actionam zilnic
masuram rezultate

raluca-anton-tricou-albastru

Tu ai ales?

Share:

08 Iulie 2016
Raluca Anton

Un cufar plin cu carti minunate

          Nu de puţine ori mi s-a întâmplat să am la cabinet părinţi cu copii şcolari care, printre altele, îmi spun că oricât de mult au încercat nu reuşesc să îşi convingă copiii să citească. Ba le-au promis cadouri, ba i-au pedepsit şi nimic nu funcţionează. Îi întreb apoi dacă ei citesc, dacă au cărţi, dacă au o cultură a cititului în casă. Răspunsul este “nu! Dar copilul trebuie să citească!” Din păcate, nimic mai greşit! Un copil citeşte dacă îşi vede părinţii interesaţi de cărţi, dacă cititul este privit că fiind un moment de relaxare şi nu este folosit ca pedeapsa. Apoi, cu tristeţe le spun că e târziu să te aştepţi ca un copil de şcoală să citească de la sine şi să o facă şi bucuros dacă “trebuie”. Cititul se promovează în familie, cu dragoste în braţele mamei sau ale tatălui, cu căldură în brațele bunicilor încă de când copilul este foarte mic, practic, încă de când nu ştie să citească. Am scris despre aceste lucruri mai pe larg aici.

Un cufar

           Poate v-am atras atenţia, totuşi, cu afirmaţia: cititul se promovează încă de când copilul nu ştie să citească. Oricâtă teorie aş fi citit nu aş fi crezut până nu aş fi testat pe pielea mea, vorba aia. De Crăciun, Ana a primit două cărţi de la Usborne: una cu animale şi una cu tematică de Crăciun, ambele muzicale. Era tare micuţa atunci aşa că mi se părea că nu o interesează. Cu toate acestea ne-am jucat cu ele zilnic câteva minute. Pe la 6-7 luni însă, cartea cu animale a avut un mega succes. Ne ajută în orice moment de supărare şi e alături de noi în orice moment de veselie. Pe testate va spun că am încercat şi alte cărţi muzicale dar niciuna cu la fel de mare succes (şi eu mi-am spus la un moment dat că poate sunt “snoabă” că iau cărţi din Anglia unui copil de câteva luni dar s-au dovedit a fi de un mare folos).

Un cufar plin cu carti minunate
          Acum Ana are aproape un an şi cartea cu animalele care scot sunete rămâne printre favorite dar am adăugat încă două de la Usborne: una textilă şi una cu o pisicuţă care are părţi ale corpului din texturi diferite pentru a-l familiariza pe copil cu animalele pentru că asta pentru noi este, de asemenea, foarte important (năsucul pare umed, burtică e din blăniţă etc.). Cartea textilă o ţine ocupată o vreme bună încât apuc să îi pregătesc câte ceva de mâncare (mămicile ştiu cât de preţios este timpul!). Este întoarsă pe toate părţile, aruncată, luată, împinsă, băgată în gură şi purtată cu noi peste tot. Nu mi-am putut imagina că o carte va fi jucăria preferată a unui copil de aproape un an! E drept că ne-am jucat cu ea la început, că am răsfoit-o de câteva ori împreună dar cred că oricum ar fi câştigat într-un final pentru că pastelul culorilor e atât de frumos şi felul în care e gândită e atât de “deştept” încât era clar o situaţie de câştig.

Un         Nu ştiu care va fi relaţia dintre Ana şi cărţi peste câţiva ani dar eu cred că a le oferi copiilor foarte mici (de la 3 luni în sus) cărţi accesibile lor nu face decât să le construiască o lume în care cărţile există. O lume în care cititul nu “trebuie” să se întâmple pentru că “trebuie” ci pentru că e o normalitate. Îmi imaginez că peste ani nu va trebui să negociez cu Ana să citească ci va fi atât de natural pentru ea să îşi ia câte o carte în timpul liber şi să citim împreună pe terasă.
          Piaţă cărţilor e atât de variată acum dar va recomand să faceţi o bună selecţie a cărţilor pentru copiii voştri. Noi alegem Usborne în orice moment iar prietenii noştri de la Cufărul Cărţilor va pot ajuta atât pentru recomandări pe categorii de vârste, cât şi pentru a vă aduce orice carte de la Usborne vă doriţi. Le puteţi scrie pe pagina lor de Facebook sau pe cufarulcartilor@gmail.com pentru mai multe informaţii şi vă asigur că veţi intra, împreună cu copilul vostru, într-o lume a cărţilor din care nu veţi dori să vă mai întoarceţi. Cărţile despre care v-am povestit sunt doar începutul poveştii noastre iar cei de la Cufărul Cărţilor vor fi mereu alături de noi să ne ofere sugestii pentru cărţi potrivite vârstei Anei şi abilităţilor pe care dorim să le dezvoltăm împreună.

 

O vară cu lecturi minunate,

semnatura

 

 

 

Adauga un comentariu

Trimite