raluca-anton-albastru

Bine ai venit!
Ma bucur sa te cunosc!

raluca-anton-i-love-psychology

Fa ceea ce iti place
si nu vei munci o zi din viata ta!

raluca-anton-ie

Fa ceea ce iti place
si nu vei munci o zi din viata ta!

raluca-anton-negru

Idei inspirate de oameni

raluca-anton-rosu

Construim un plan, actionam zilnic
masuram rezultate

raluca-anton-tricou-albastru

Tu ai ales?

Întrebari frecvente

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este un proces prin care se încearcă o analiză de profunzime a vieţii unui individ. Ne gândim aici la analiză dar, mai ales, la acceptarea trecutului cât şi la o investigare detaliată a prezentului. Mai exact, o explorare a nevoilor dar şi a gândurilor, emoţiilor şi comportamentelor care ne împiedică acum să ne atingem obiectivele. Practic, prin procesul psihoterapeutic se urmăreşte atingerea unei stări de bine, a unui confort emoţional care să ne permită să ne îndeplinim obiectivele şi să ne atigem potenţialul maxim pe care îl avem într-o anumită perioada a vieţii noastre.

Cand am nevoie de psihoterapie?

Orice persoană trece pe parcursul vieţii prin momente dificile. Aceste momente dificile care funcţionează ca declanşatori ai problemelor emoţionale pot fi diferite de la individ la individ: pierderea cuiva apropiat, o despărţire, probleme de cuplu, pierdea unui loc de muncă sau dificultăţi la locul de muncă şi/sau orice alt factor extern care poate destabiliza din punct de vedere emoţional. Un astfel de moment dificil este o ocazie potrivită pentru a apela la psihoterapie. Dacă ni se întâmplă să simţim că parcă nu mai suntem la fel de stăpâni ca în altă perioada a vieţii pe gândurile, emoţiile şi/sau comportamentele noastre procesul psihoterapeutic poate ajuta. Practic, aici ne gândim atât la manifestări care ţin de probleme specifice (anxietate, depresie sau alte afecţiuni pe care le poţi consulta aici), cât şi la momente în care simţim nevoia de o îmbunătăţire a vieţii de zi cu zi: dezvoltarea unor abilităţi, prograsul în carieră, o mai bună comunicare cu cei apropiaţi etc. De asemenea, dacă la situaţii dificile încercăm nenumărate soluţii şi, cu toate acestea, nu apar schimbări majore sau dacă ele apar, atunci nu se menţin pe termen lung psihoterapia e un proces care poate oferi rezolvare din acest punct de vedere.

Cat timp dureaza o sedinta de psihoterapie?

O şedinţă de psihoterapie, fie că ne referim la psihoterapie dedicată adulţilor, fie că ne referim la cea dedicată copiilor durează, în medie, 50 de minute. Există, însă, situaţii dificile în cazul cărora e important să alocăm o cantitate mai mare de timp: 1,5 – 2 ore. Dacă ne referim la psihoterapie de cuplu atunci această durează între 1,5 și 2 ore. Desigur, cu posibilitatea de extindere în cazul în care se consideră necesar.

Cum se va desfasura prima sedinta?

Prima ședință e una de cunoaștere. În cadrul ei, îi vei spune terapeutului care sunt motivele pentru care ai venit, îi vei descrie pe larg contextul tău de viață, istoricul personal, practic provestea ta de viață. Apoi, veți stabili împreună obiectivele procesului terapeutic, veți stabili detaliile administrative iar dacă mai rămâne timp veți discuta despre ce înseamnă psihoterapia. și care sunt pașii acesteia înspre atingerea obiectivelor. Nu e nevoie să te pregătești cumva pentru această ședință inițială. Singurul aspect extrem de important este să discuți cu multă sinceritate și încredere despre problemele pe care dorești să le soluționezi. Orice detaliu al vieții tale personale poate fi util pentru specialistul cu care lucrezi.

Se poate sa primesc medicatie in cadrul unui consult psihologic?

În cadrul unui consult psihologic NU se oferă medicaţie! DAR dacă psihologul consideră că problemele cu care se confruntă clientul ar fi mai uşor de soluţionat cu ajutorul unui psihiatru sau clientul necesită şi ajutorul unui psihiatru atunci acesta îi va face o recomandare în acest sens.

Voi primi teme de casa si exercitii?

Psihoterapia înseamnă un număr de şedinţe care se desfăşoară săptămânal timp de o ora. Acest interval nu este unul suficient de mare pentru a produce schimbări majore. Astfel, aceste shimbări trebuie menţinute în perioadele dintre şedinţe prin intermediul unor teme de casă. Practic, acelea sunt momentele în care exersăm gânduri, emoţii şi comportamente noi şi este un proces esenţial pentru obținerea schimbării şi menţinerea ei pe termen lung. Astfel, fiecare client trebuie să se aștepte la astfel de sarcini care trebuie îndeplinite între ședințe. Dacă acestea nu se realizează atunci psihologul va trebui să abordeze cu clientul acest aspect.

Cum imi aleg psihoterapeutul/psihologul?

În primul rând, este foarte important să te asiguri că specialistul la care apelezi are studii de specialitate şi că este format în psihoterapie. Astfel, verifică cu atenţie expertiză psihologului şi asigura-te că este recunoscut de către Colegiul Psihologilor din România. Apoi, verifică-i activitatea, vezi dacă are un site, un blog, citeşte textele pe care le scrie, urmăreşte-i apariţiile media, orice poate să fie de folos pentru a-ţi crea o impresie cu privire la cel cu care urmează să vorbeşti cele mai intime aspecte ale vieţii personale. Nu în ultimul rând, cred că e important să te laşi condus de intuiţie, de “al şaselea simt”, dacă vrei.

 

Cand are nevoie un copil de psihoterapie?

Psihoterapia dedicată copilului este, de fapt, o intervenţie dedicată familiei. Întotdeauna când un copil are dificultăţi este nevoie să angrenăm tot sistemul din jurul lui pentru a obţine beneficii maxime. La ce ne gândim când spunem dificultăţi în cazul unui copil? Practic, împărţim problemele copiilor în două categorii: 1. Probleme de externalizare: e foarte activ, răspunde înapoi, refuză să respecte regulile, nu respectă cerinţele, uită, pierde, nu e atent la grădiniţă sau şcoală, are comportamente agresive, vorbeşte urat etc. și 2. Problemle de internalizare sunt acele probleme emoţionale pe care părinţii le remarcă puţin mai dificil. De cele mai multe ori, se descrie un copil cuminte, timid, care socializează mai puţin, care nu se implică în foarte multe activităţi. Toate acestea pot avea la bază o serie de emoţii negative pe care copilul nu doar că nu le ştie gestiona dar nu le ştie nici măcar exprima. Aici mă gândesc, in principal, la frică şi tristeţe. Oricum, în ceea ce privește orice problemă emoțională sau comportamentală a unui copil ar fi bine să nu aștepți mult timp pentru a vedea dacă ți se confirmă sau nu existența ei, ci să apelezi la ajutor de specialitate - în timp, problemele se pot intensifica și este păcat să se piardă timp fără să se intervină.

Cat timp trebuie sa vin la psihoterapie?

Din păcate, la această întrebare nu putem răspunde cu exactitate. Studiile de specialitate ne oferă nişte estimări generale pentru anumite tipuri de afecţiuni dar care, nu se respectă în detaliu (de exemplu în cazul depresiei putem vorbi de o medie între 16 şi 20 de şedinţe sau în cazul atacurilor de panică între 10 şi 15 şedinţe). Durata procesului terapeutic depinde de implicarea clienţilor în realizarea sarcinilor care ţin de terapie, de rezistentele lor la schimbare, de relaţia terapeutică şi alte aspecte care ţin de specificul psihoterapiei cu fiecare client în parte.

Care este diferenta dintre un psiholog si un psihiatru?

Există câteva aspecte care îi diferenţiază pe cei doi specialiști. În primul rând, un psiholog nu oferă medicaţie pe când un psihiatru da. În acelaşi timp, un psihiatru format în psihoterapie poate conduce un proces terapeutic. În al doilea rând, în activitatea psihologului pot fi întâlnite mult mai frecvent cazuri cu simptome nu atât de intense (de exemplu,  temeri legate de viața de zi cu zi, momente de tristețe etc.). Bineînețels, neexcluzând prezența la psihoterapie a cazurilor care au afecțiuni cu simptome de intensitate ridicată (de exemplu, episod depresiv major, anxietate generalizată etc.) În experiența unui medicul psihiatru se întâlnesc mai frecvent patologii severe in cazul cărora, de multe ori, nu se mai apeleaza la serviciile unui psiholog.

Daca apropiatii solicita psihologului informatii despre mine, le pot primi?

Procesul terapeutic este unul 100% confidenţial cu două excepţii: 1. Dacă vorbim de un minor adus în terapie atunci psihologul este obligat să îi informeze pe părinţii acestuia cu privire la psihoterapie şi chiar să îi implice pe aceştia în îmbunătăţirea stării copilului lor şi 2. În cazul în care psihologul consideră că viaţă clientului lui sau a altei persoane este pusă în pericol. În afara acestor situații, psihologul nu va divulga nimic persoanelor care solicită informații, nici măcar dacă te duci regulat la terapie sau nu.

Daca simt ca nu ne potrivim, pot sa cer o parere altui psiholog?

Un element esenţial în producerea schimbării este reprezentat de relaţia terapeutică. Această relaţie poate fi urmărită, de exemplu, prin: grija şi atenţia cu care te ascultă psihologul, empatia, felul în care se exprimă, felul în care îţi explică, faptul că nu emite judecaţi de valoare etc. Dacă persoana care apelează la psiholog simte că acesta nu îndeplineşte câteva criterii de baza pe care ţi le-ai stabilit atunci este perfect normal să se apeleze la un alt specialist. Apelarea la un număr mare de specialişti poate fi evitată dacă viitorii clienți se documentează extrem de bine cu privire la specialistul la care îşi doreşte să apeleze.