raluca-anton-albastru

Bine ai venit!
Ma bucur sa te cunosc!

raluca-anton-i-love-psychology

Fa ceea ce iti place
si nu vei munci o zi din viata ta!

raluca-anton-ie

Fa ceea ce iti place
si nu vei munci o zi din viata ta!

raluca-anton-negru

Idei inspirate de oameni

raluca-anton-rosu

Construim un plan, actionam zilnic
masuram rezultate

raluca-anton-tricou-albastru

Tu ai ales?

Servicii

Noutati

08 Iulie

Un cufar plin cu carti minunate

Cand avem un cufar plin cu carti se imprastie iubire in aer!

13 Iunie

Ce spune copilul tau invizibil?

Inainte de-a ajunge la iubirea și acceptarea de sine avem de înfruntat demonii suferinței, avem de recunoscut că nu suntem perfecți, că nu am avut copilăria perfectă și nici nu trăim o viaț

24 Decembrie

Urare si o poveste de Craciun

Peste ani, când va gândiţi la Sărbătorile din acest an nici nu e musai să aveţi poveşti spectaculoase de spus dar e perfect dacă rămâneţi cu un zâmbet reamintindu-va de ele!

Anxietatea Sociala

Presiunea socială este din ce în ce mai crescută şi stresorii contemporani tot mai mulţi. Să fii cel mai bun la şcoală, la serviciu, să te dezvolţi personal mai bine decât restul, să ai o relaţie frumoasă, o căsnicie, doi copii, să mergi măcar într-un concediu în afară ţării şi…să fii fericit sunt câteva dintre exemplele pe care societatea ni le “impune”, cumva, implicit. În consecinţă, noi reacţionăm la ceea ce se întâmplă în mediu iar prima reacţie care ni se activează în cazul în care nu indeplim solicitările propuse este frică. Frică este o emoţie de baza, printre primele care apar. Ea are un rol funcţional, adică ne face să fim mai vigilenţi, mai precauţi la ce se întâmplă în jurul nostru dar cu condiţia că intensitatea şi frecvenţa ei să fie în anumiţi parametri care ne ajută să ne adaptăm situaţiilor zilnice.

Ce se întâmplă dacă nu reuşim să ne adaptăm sau dacă frică e prea intensă? Apare anxietatea! Anxietatea este o frică crescută în intensitate pe care simţim că nu o putem controla.

Mai specific, anxietatea socială se referă la imaginea pe care noi o avem cu privire la capacitatea noastră de a ne prezenţa în faţă celorlalţi. Ea are la baza câteva elemente:

  • GÂNDURILE

Anxietatea socială apare în situaţii în care una dintre motivaţiile noastre principale este să ne construim o imagine bună în faţă celor din jurul nostru. Mai mult decât atât, anxietatea socială are la baza anticiparea noastră conform căreia noi nu vom avea o reacţie potrivită într-un context social (de exemplu: nu îmi voi găsi cuvintele, nu voi şti ce să spun, nu voi putea intra în nicio conversaţie, mă voi bâlbâi, ceilalţi se vor uită ciudat la mine, toţi mă vor ignora etc.).

  • REACȚII FIZICE

Înainte şi după ce ajungem în situaţia socială de care ne-am îngrijorat încep să ne apară o serie de reacţii fiziologice: nod în gât, gol în stomac, parcă nu mai putem respiră, apăsare în piept, tremor, bufeuri de căldură, amețeală, bătăi puternice ale inimii. Toate acestea, cumva, ne confirmă că noi avem o problema serioasă şi ne fac să nu putem fi atenţi la contextul în care ne aflăm deci, să nu ne putem concentra pe discuţii, deci să nu ne implicăm deloc din punct de vedere social.

  • COMPORTAMENTE

Există multe situaţii pe care, dacă putem, le evităm – mai degrabă, preferăm să nu participăm la anumite întâlniri decât să trecem prin toate acele emoţii negative. Toate acestea ne confirmă faptul că avem o problema şi asta nu face decât să ne crească anxietatea pentru alte situaţii sociale viitoare. Practic, intrăm într-un cerc vicios din care ne e greu să ieşim.

  • LA CE AJUTĂ PSIHOTERAPIA?

Procesul terapeutic are că scop principal conştientizarea blocajelor în contexte sociale. După identificarea lor ne focalizăm pe fiecare în parte şi le combatem cu tehnici cercetate şi validate prin studii ştiinţifice de-a lungul a multor ani. Psihoterapia îl ajută pe client să îşi înfrunte temerile şi să reuşească să obţină potenţialul maxim din situaţiile sociale în care se angrenează.

Dacă crezi că şi ţie îţi este greu să vorbeşti în public, să susţii un discurs, să te descurci aşa cum ţi-ai dori în faţă colegilor de școală sau serviciu te invit să mă contactezi pentru a găsi cele mai potrivite soluţii pentru a trece peste aceste obstacole (poţi face asta aici!).

Share:

Colaboratori