raluca-anton-albastru

Bine ai venit!
Ma bucur sa te cunosc!

raluca-anton-i-love-psychology

Fa ceea ce iti place
si nu vei munci o zi din viata ta!

raluca-anton-ie

Fa ceea ce iti place
si nu vei munci o zi din viata ta!

raluca-anton-negru

Idei inspirate de oameni

raluca-anton-rosu

Construim un plan, actionam zilnic
masuram rezultate

raluca-anton-tricou-albastru

Tu ai ales?

Servicii

Noutati

08 Iulie

Un cufar plin cu carti minunate

Cand avem un cufar plin cu carti se imprastie iubire in aer!

13 Iunie

Ce spune copilul tau invizibil?

Inainte de-a ajunge la iubirea și acceptarea de sine avem de înfruntat demonii suferinței, avem de recunoscut că nu suntem perfecți, că nu am avut copilăria perfectă și nici nu trăim o viaț

24 Decembrie

Urare si o poveste de Craciun

Peste ani, când va gândiţi la Sărbătorile din acest an nici nu e musai să aveţi poveşti spectaculoase de spus dar e perfect dacă rămâneţi cu un zâmbet reamintindu-va de ele!

Insomnia

Insomniile se referă la situaţiile în care nu putem dormi în contexte în care nu avem niciun fel de stimul care să cauzeze această situaţie (de exemplu zgomote puternice, schimbarea locuinţei, o deplasare, schimbarea fusului orar, un anumit tip de medicaţie etc.). Practic, o tulburare de somn poate fi declanşată de o astfel de situaţie dar ea nu dispare o dată cu dispariţia stimului deranjant ci se menţine în timp. Apoi, mai putem vorbi de apariţia insomniilor în situaţii de viaţă stresante (de exemplu un accident, aflarea unui diagnostic medical, pierderea cuiva apropiat etc), ca făcând parte dintr-o tulburare de anxietate sau depresie.

Dificultăţile legate de somn pot duce la o modificare destul de serioasă a felului în care decurg lucrurile în viaţă de zi cu zi. De cele mai multe ori, când avem dificultăţi legate de somn ne este foarte greu să ne concentrăm, să ducem la bun sfârşit lucrurile pe care le-am început, ne este dificil să ne organizăm chiar şi cu lucruri banale de pe parcursul unei zile, poate apărea o apatie exacerbată sau, pe de altă parte, niveluri ridicate de furie, distres social, ocupaţional etc.

Există patru mari categorii de tulburări de somn:

  • Dificultăţi în a adormi
  • Dificultăţi în menţinerea somnului (treziri noaptea asociate cu dificultăţi de readormire)
  • Treziri extreme de matinale fără a putea readormi
  • Probleme mixte de somn (o combinaţie între problemele de adormire şi cele de menţinere a somnului)

 

Problema principala în ceea ce priveşte tulburările de somn sunt mecansmele care le menţin. O dată apărută insomnia, se declanşează o serie de gânduri şi mecanisme mentale care duc la apariţia unor emoţii şi a unor reacţii fiziologice care nu fac altceva decât să întreţină insomnia. Astfel, procesul terapeutic se focalizează pe identificarea acestor mecanisme şi pe modificarea lor cu scopul ca reacţiile emoţionale şi fiziologice să dispară deci, implicit, şi problemele de somn. În cazul în care vorbim de o serie de alte probleme medicale sau psihologice asociate atunci abordarea se va face luând în calcul şi acele simptome, focalizarea nefiind exclusivă pe tulburarea de somn.

Dacă consideri că îndeplineşti criteriile unei astfel de afecţiuni mă poţi contacta aici!

Share:

Colaboratori