raluca-anton-albastru

Bine ai venit!
Ma bucur sa te cunosc!

raluca-anton-i-love-psychology

Fa ceea ce iti place
si nu vei munci o zi din viata ta!

raluca-anton-ie

Fa ceea ce iti place
si nu vei munci o zi din viata ta!

raluca-anton-negru

Idei inspirate de oameni

raluca-anton-rosu

Construim un plan, actionam zilnic
masuram rezultate

raluca-anton-tricou-albastru

Tu ai ales?

Servicii

Noutati

08 Iulie

Un cufar plin cu carti minunate

Cand avem un cufar plin cu carti se imprastie iubire in aer!

13 Iunie

Ce spune copilul tau invizibil?

Inainte de-a ajunge la iubirea și acceptarea de sine avem de înfruntat demonii suferinței, avem de recunoscut că nu suntem perfecți, că nu am avut copilăria perfectă și nici nu trăim o viaț

24 Decembrie

Urare si o poveste de Craciun

Peste ani, când va gândiţi la Sărbătorile din acest an nici nu e musai să aveţi poveşti spectaculoase de spus dar e perfect dacă rămâneţi cu un zâmbet reamintindu-va de ele!

Tulburarea Obsesiv Compulsiva

Tulburarea obsesiv compulsivă (TOC) este o problema de anxietate care se manifestă prin gânduri repetitive şi foarte deranjante (obsesiile) urmate de o serie de comportamente (compulsiile) pe care persoana respectivă simte nevoia să le facă. Obsesiile pot lua şi formă unor imagini deranjante sau a unor impulsuri pe care persoană în cauză nu şi le doreşte. La marea majoritate a persoanelor care suferă de TOC le apar atât obsesiile, cât şi compulsiile dar există şi persoane în cazul cărora apar doar obsesiile sau doar compulsiile. Îngrijorările cele mai frecvente ţin de contaminare (de exemplu frica de murdărie), siguranţă/pericol (de exemplu ar putea fura), acte de agresiune pe care nu ni le dorim (de exemplu ar putea face rău cuiva apropiat), gânduri cu conţinut sexual sau religios (de exemplu imagini în care persoană în cauză întreţine relaţii sexuale în biserică), nevoia de simetrie şi exactitate. Compulsiile implică nevoia excesivă de a face curat, nevoia excesiva de spălare a mâinilor, verificarea, aranjarea, număratul, repetarea unei activităţi de rutină, etc. Unele dintre aceste ritualuri pot fi observate de către cei din jur (de exemplu spălatul mâinilor), altele nu (de exemplu repetarea în minte a unor cuvinte fără sens). De cele mai multe ori apar mai multe combinaţii de obsesii care nu fac decât să fie extrem de intruzive în viaţa persoanei care suferă de această tulburare. Practic, de cele mai multe ori apare o lipsă a concentrării pe activităţile cotidiene şi un focus exagerat pe obsesii şi apoi pe realizarea compulsiilor (sunt persoane care petrec ore în şir focalizate pe acestea).

Se produce, de fapt, un cerc vicios: apare un gând negativ, extrem de ciudat pentru multe persoane în cauză dar care este perceput ca fiind periculos: aş putea să fac rău cuiva apropiat. Acest gând cauzează anxietate iar atunci când apare această emoţie gândul începe să prindă contur şi să apară repetitiv în diverse contexte. Cu cât apare gândul mai des, cu atât creşte în intensitate emoţia negativă. Acesta este momentul în care încep să apară şi compulsiile: ascund obiectele cu care cred că ar putea să le facă rău celor din jur. Când fac acest lucru situaţia pare a fi tot mai serioasă. Şi aşa, încep să dezvolt obsesia şi să cresc în frecvenţa compulsiile.

Există mai mulţi factori care pot duce la apariţia TOC. Pe de o parte, vorbim de o vulnerabilitate genetică, nişte trăsături anxioase că pot să ducă la apariţia gândurilor obsesive. Apoi, putem să ne gândim la un mediu foarte rigid, un nivel ridicat de perfecţionism şi dorinţă de reuşită. Iar, în final, studiile spun că se vorbeşte şi de un dezechilibru chimic în corpul unei persoane cu TOC.

Această tulburare este una extrem de obositoare şi pare a nu avea final. De aceea şi intervenţia este una de lungă durată şi, de cele mai multe ori, pentru o mai mare eficiență este recomandată şi administrarea de medicaţie. În procesul terapeutic se lucrează extrem de mult pe gânduri şi pe procesele mentale care duc la apariţia şi întreţinerea acestei tulburări.

Dacă crezi că îndeplineşti criteriile pentru tulburarea obsesiv compulsivă mă poţi contacta aici!

Share:

Colaboratori