yin kintsugi

În trainingurile mele, mereu fac referire la o tradiție japoneză a cărei filosofie îmi place extrem de mult. Se numește „yin kintsugi” și este modul prin care ceramica este reparată folosind un mix de aur și metale prețioase. Este un proces extrem de interesant nu numai pentru că recunoaște istoria și valoarea intrinsecă a unui obiect, dar și pentru că încorporează reparația și o transformă în ceva ce merită scos la iveală. 

mai valoros decât a fost inițial

Însă, pentru mine, valența cea mai importantă a acestei tradiții japoneze este faptul că obiectul ajunge să fie, la final, mai valoros decât a fost inițial. Același proces este valabil și pentru terapie și formele de autocunoaștere validate științific: pot să unifice ceva ce a fost scindat, să adauge valoare și să creeze din nou unitate.

tehnică

Simbolul “yin kintsugi” presupune folosirea unor tehnici și a unei combinații nemaiștiute de materiale. La fel se întâmplă în procesul terapeutic sau de training, unde abordările sunt din ce în ce mai diverse și combinațiile pot să fie nenumărate.

În cazul trainingurilor, evenimentelor și a terapiei în care cred, sunt două elemente absolut esențiale și fără de care, pentru mine, procesul nu s-ar putea desfășura:

ȘTIINȚA ȘI EMPATIA

Experiența academică și formarea mea mă fac să-mi doresc ca abordarea pe care o am să fie pusă mereu în lumină de către știință și de către studii care atestă calitatea unei informații. 

În plus, ideea de empatie și de conectivitate umană, mă îndreaptă către o abordare puternic centrată pe relațiile interumane, pe nevoia bazală de conectare și de siguranță emoțională în relație cu cei din jurul nostru, siguranță care, dacă este obținută, poate aduce beneficii majore.

Let’s do it. With science.

Din punct de vedere al pregătiriI ACADEMICE

  • Sunt formată în terapie cognitiv comportamentală, respectiv cea mai bine fundamentată științific formă de intervenție psihoterapeutică;  

  • Am studii doctorale absolvite în cadrul Școlii Doctorale Psihodiagnostic și Intervenții Psihologice Validate Știintific din cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie, UBB;

  • Am publicat articole științifice în reviste de specialitate;

  • Sunt co-autor al unor cărți dedicate specialiștilor din domeniul psihologiei (vezi secțiunea Apariții de pe site);

  • Sunt supervizor în psihoterapii cognitiv comportamentale, acreditat de Colegiul Psihologilor din România;

  • Fac parte din grupul primilor terapeuți din România care au formarea IMAGO în terapie relațională;

  • Țin cursuri de formare profesională complementară și continuă pentru psihologi, în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie .

Din punct de vedere al procesului

Văd procesul psihoterapeutic și trainingul din perspectiva neuroștiințelor și a științelor cognitive. Constant, în sesiunile mele, explic de ce simțim/sau nu anumite emoții, dar și procesele chimice și neurobiologice care susțin aceste sentimente. Cred cu tărie că este extrem de important să avem un corespondent fizic al emoțiilor și comportamentelor pe care nu le putem măsura decât subiectiv. A putea “pune degetul” pe o structură cerebrală sau a înțelege chimia creierului ajută la fundamentarea oricărui proces de intervenție fie că vorbim despre psihoterapie, coaching sau training.

Sesiunile (de training și de terapie) merg apoi către explicarea modului în care funcționează creierul din perspectiva psihologiei cognitive. De exemplu: ce înseamnă procesul memoriei, cum funcționează procesul decizional, ce este creativitate, care sunt tehnicile care țin de rezolvarea de probleme etc.

Cred enorm în capacitatea psihologului (care are o formare solidă) de a-și extrage elemente de intervenție și din alte forme de terapie, care poate nu au avut încă o puternică rigurozitate științifică în spate. Datorită experienței dobândite de-a lungul celor peste 12 ani de studiu și cercetare, pot să intuiesc și să aleg unele tehnici din diverse alte forme de intervenție și să le suprapun pe zona științifică, astfel încât ele să aducă rezultate.

Experiența academică mi-a oferit o rigurozitate în studiu care se reflectă în munca mea. Știu cum să selectez din literatura de specialitate informația valoroasă și să disting informațiile mai puțin relevante și toate acestea vin cu naturalețea studiului articolelor științifice și apoi, prezentarea acelor informații folosind un limbaj accesibil.