Mintea rațională a fiecăruia dintre noi are nevoie să știe. Are nevoie să înțeleagă de ce luăm anumite decizii, de ce facem anumite comportamente, de ce simțim atât de intens anumite emoții, de ce intrăm în relații care ne dau, uneori, bătăi de cap. Atunci când mintea înțelege “de ce” apare un sentiment de liniște chiar dacă acest lucru nu înseamnă rezolvarea problemelor. Iar acest curs este, mai degrabă, un curs educativ, un curs de cunoaștere și descoperire și nu reprezintă o intervenție terapeutică.
Majoritate dintre noi nu știm de unde să începem această călătorie, nu avem o hartă a ei și de cele mai multe ori, ajungem să ne rătăcim atunci când începe să doară povestea pe care ne-o spunem sau când, poate, ne dăm seama că nu ne amintim atât de multe lucruri sau ni le amintim fără o anumită structură.
Masterclass-ul “Cum ai devenit cine ești” te poate ajuta să îți conturezi o idee despre tine și parcursul tău.
Este o invitație la introspecție. Dar nu oricum, ci ghidată de ceea ce ne spune știința. Mai mult decât atât, este o invitație la CONȘTIENTIZARE.
Vei fi pus față în față cu EXPERIENȚELE tale și asta te va ajuta să înțelegi mai bine. Vei primi CUNOȘTINȚE și vei fi ghidat să practici EXERCIȚII care te vor ajuta să descoperi cine ești și cum ai devenit tu.
Cine sunt eu? Ce este dincolo de ce fac și de alegerile mele? De ce sunt cum sunt? Toate acestea sunt întrebări pe care lumea de azi și le adresează mai mult decât oricând. Și mai putem adaugă o multitudine de astfel de întrebări. Oare care sunt ale tale? În ce domenii ale vieții tale simți că ai nevoie să găsești mai multe răspunsuri? Acesta este începutul călătoriei tale în propria ta poveste de viață. Ești curios să vezi ce vei descoperi? Pentru început haide să îți povestesc cum vei ajunge acolo. Predictibilitatea este un element extrem de important în orice demers.
Fiecare dintre noi venim pe lumea asta continuând o poveste. Practic tu ești naratorul, unul dintre personaje (cel mai important personaj al poveștii vieții tale, de altfel) și cel care lași moștenire o istorie de viață celor care îți urmează, lucru mai valoros decât orice este material. Povestea ta cum sună? Ce capitole conține? Sunt lucruri pe care ai nevoie să le înțelegi mai bine? A reuși să construim o narațiune cu sens este unul dintre obiectivele noastre. Pentru început, haide să descoperim ce elemente conține povestea ta.
Cine nu își înțelege și acceptă trecutul și nu încearcă să schimbe atât cât poate din ce face acum ca urmare a lui este condamnat să-l repete. Una dintre nevoile fiecărui individ este aceea de sens, iar noi dobândim sensul în mediul în care creștem prin interacțiunea cu el, dar mai ales cu mesajele pe care mintea noastră le extrage din acesta. Astfel, te invit la o examinare mai atentă a propriei familii, iar pentru asta este nevoie să fii pregătit pentru un demers introspectiv pentru a putea descoperi rețeaua de convingeri și obiceiuri.
Gândirea fiecăruia este structurată având ca reper, cadru de referință experiențele de viață. Copil fiind, ai fost puternic influențat, fie că îți place, fie că nu, de viziunea asupra lumii, de obiceiurile, tradițiile, sistemul de valori al adulților care te-au înconjurat. Această “coloană vertebrală” a psihicului nostru, să îi spunem, se dezvoltă în interiorul relațiilor pe care noi le avem cu persoanele apropiate nouă, oamenii care ne-au crescut și alături de care am crescut. Astfel, îți propun să facem o mică incursiune în experiențele relaționale pe care le-ai avut cu părinții tăi, cu bunicii, cu frații, în principal cu persoanele apropiate alături de care ți-ai petrecut copilăria.
Cred că până în acest punct ai trecut printr-un tumult de emoții pozitive și negative, de senzații fizice, de trăiri, încercând să îți amintești sau reamintindu-ți multe dintre informații. În acest punct al cursului mi-ar plăcea să reușești să integrezi tot ceea ce am discutat până acum și toate să prindă un contur coerent care să aibă mult sens pentru locul de unde ai plecat și locul unde ai ajuns. Să reușești să construiești un fir roșu al vieții tale.
Dacă în prima partea a acestui curs am abordat povestea și felul în care această ne-a construit, în următoarele capitole ne vom focaliza pe câteva detalii specifice care țin de mecanismele și reacțiile pe care le dezvoltăm în urma acestor povești de viață. Emoțiile noastre nu sunt bune sau rele. Ele ne ajută sau ne împiedică din a obține ceea ce ne dorim. Emoțiile sunt pârghii înspre ceva sau elemente care ne împing dinspre ceva sau cineva. O dată cu analiză propriei persoane pot să iasă la suprafață emoții pe care poate, ne dăm seama că nu le gestionăm așa cum am dori sau care, poate, dor mai tare decât am crezut. Te invit să ți le (re)cunoști!
Când facem ceva, de cele mai multe ori, doar facem. Ca pe un pilot automat care în urma apăsării unui buton știe exact ce trebuie să facă. De foarte multe ori când ne gândim la comportamente luăm în calcul doar lucrurile pe care le facem pe parcursul zilei. Direcțiile în care mergem, alegerile pe care le facem și felul în care acestea se concretizează. Acestea sunt comportamentele pe care le putem verbaliza și pe care le conștientizăm. Însă mai sunt o mulțime de alte comportamente pe care le facem și care au mult mai multe înțelesuri, dar care sunt greu de pus în cuvinte și mai dificil de analizat și abordat. Tu le cunoști pe ale tale?
Un pas important în cunoașterea propriei persoane, după ce am povestit despre istoria de viață, despre emoții, despre comportamente este să abordăm felul în care corpul nostru reacționează în relație cu emoțiile noastre. Creierul transmite în corp diverse semnale care să ne ajute fie să fugim de pericol, fie să ne luptăm cu el. Dar de câte ori se întâmplă să ne ascultăm cu adevărat mesajele corpului? Și dacă le ascultăm, se întâmplă să și reacționăm în conformitate cu ce ne spun ele sau alegem să le ignorăm și intrăm, din nou și din nou, pe pilot automat?
Epictet spunea atât de frumos: “oamenii sunt tulburați nu de lucruri, nu de ceea ce li se întâmplă, ci de felul în care privesc acele lucruri, situațiile prin care trec. Practic, el credea că putem să exersăm pentru a fi fericiți prin a modifica felul în care gândim, prin a ne dezvolta, într-un mod conștient, abilități de a gândi într-un mod rațional și prin a înțelege ce putem și ce nu putem controla în viața de zi cu zi. Ei bine, această teorie a fost preluată de oamenii de știință și cercetată de-a lungul a câtorva decenii în studii de specialitate. Haide să vezi ce au descoperit și cum poți aplica toate aceste informații la propria persoană.
În această ultimă etapă a masterclass-ului ai ocazia să pui cap la cap toate informațiile adunate până în acest punct și să construiești, prin intermediul exercițiilor de final, o imagine coerentă și cu sens a propriei persoane și a poveștii tale de viață. Faptul că ai ajuns aici nu face decât să ofere mai multă claritate și, poate, câteva perspective pe termen lung. Însă din acest punct mai departe, merită să te uiți mai în detaliu la tine și la nevoile tale și să analizezi cum le poți transmite celor din jur într-un mod eficient, dar și să vezi care este modul în care vrei să îți continui povestea de viață. Și, nu uita, responsabilitatea stării tale de bine e la tine!
După ce vei parcurge pașii pentru înscriere, vei primi un user și o parolă și vei avea acces instant la platformă. Acolo vei descoperi 10 module fiecare dintre ele având un scop precis, acela de a te duce tot mai aproape de un răspuns cu privire la întrebarea noastră centrală.
Asociat fiecărui modul vei avea o serie de exerciții. Sugestia mea este să le descarci și, dacă este posibil, să le printezi pentru a avea o experiență cât mai profundă. Știm deja din studiile de specialitate că scrierea pe foaie a emoțiilor și a gândurilor noastre este una dintre cele mai bune unelte pe care o putem folosi în scopul introspecției. Mintea noastră este profund vizuală. Pentru a înțelege și pentru a ordona concepte relevante are nevoie să scriem.
Îți recomand să parcurgi fiecare curs în ordine și să îți iei timp pentru a sta cu tine, cu ce simți, cu orice reacție îți generează conținutul lui. Ia-ți timp să parcurgi exercițiile și dă-ți voie să procesezi, în detaliu, orice informație apare. Știu că poate vrei să descoperi mai multe despre tine într-o perioadă scurtă de timp, dar acesta nu este o cursă de viteză, cât mai degrabă un maraton.
Încearcă să îți dozezi resursele pentru fiecare etapă pentru a putea să înțelegi cât mai bine ce și de ce ți se întâmplă ajungând astfel, la finalul procesului, cu mai multă împlinire.Sunt Raluca Anton, doctor în psihologie, psihoterapeut principal și terapeut relațional cu o formare internațională.
Dorința mea este să te ajut să îți construiești o POVESTE cu sens despre tine însuți.
Lucrez de 13 ani cu oameni, fie că e vorba despre procesul de psihoterapie individuală sau de cuplu, de consiliere, de coaching, de training. Am întâlnit mii de oameni de-a lungul acestor ani, fiecare dintre ei dorindu-și să învețe lucruri despre propria persoană, să se cunoască mai bine și majoritate dintre ei având două obiective: pe de-o parte starea de bine și, pe de altă parte, relațiile sănătoase.
Nu fac magie! Dar a avea o poveste coerentă și cu sens despre propria viață poate fi MAGIC!
Îmi dau seama că pentru a lua DECIZIA de a investi într-un masterclass despre tine este nevoie o introspecție și necesită timp, dar mai mult decât atât, necesită încredere în persoana care îl livrează. Așa că te invit să parcurgi, în mod GRATUIT, acest conținut video – un curs de 30 de minute în care deja te provoc la introspecție. Iar dacă apoi decizia vine mai ușor, mă bucură că ai curaj să călătorești în povestea ta de viață și că ai ales ca eu să-ți fiu ghid. Dacă încă mai ai nevoie de timp să te gândești, atunci mă bucură faptul că pentru 30 de minute am putut să fac parte din povestea vieții tale și că ai avut disponibilitate să asculți câteva idei despre felul în care văd eu experiența fiecăruia dintre noi cu…noi înșine.
Costul cursului este de 590 ron.